Hacket – du får hjælp hos WebsiteGo
Det værste, der kan ske
Hovedparten af danske hjemmesider er heldigvis godt sikret, selv om de angribes dagligt af alle mulige former for malware.
Nogle bliver dog ramt eftertrykkeligt af hackere, der fylder deres sider med malware, falske sider, ødelægger søgninger for deres virksomhed, og gør det umuligt at have en fungere hjemmeside. (billedet er lidt dramatisk og er skabt med AI – det første af slagsen her på siden)
Sikring af webhotel
Alt efter hvem du bruger som webhotel, så har de sikret din hjemmeside i form af sikkerhedskopier og anti-malware scan, men selv om dit webhotel er fornuftigt sikret, så vil der altid være nogle hackere, der kan finde hullerne og gøre livet for dig og din hjemmeside sur. Derfor skal du læse denne artikel – og måske klikke videre på knapperne herunder.
Start her
Måske opdager du det selv, eller en kunde kontakter dig og fortæller at din hjemmeside enten ser mærkelig ud, at de er kommet ind på en side på din hjemmeside, der reklamerer for noget helt andet end det, du arbejder med – eller at hjemmesiden ikke fungerer mere. Når du opdager at din hjemmeside er hacket, er det oftest for sent.
Er du blevet hacket, forsøger hackerne at gemme kode mange forskellige steder på din hjemmeside. Det er sker både i filer og i databasen – og nogle gange uden for WordPress-installationen, men stadig på dit webhotel.
Selv om hjemmesiden er nede og du ikke kan se nogle af siderne, kan du være heldig, og stadig få mulighed for at logge ind. Vi tager i dette eksempel udgangspunkt i at du kan få adgang til hjemmeside. Derfor skal du starte med det grundlæggende:
1. Login og brugere
Start med at have fokus på dig og brugerne på hjemmesiden
2. Indlæg og sider
Tjek nu op på indlæg, sider, kommentarer og andre elementer på hjemmesiden
3. Temaer og plugins
Få tjek på temaer og plugins
4. Scan og reparer
Få scannet din side og fjern malware
1. Login og brugere
Gå ind på login-siden og se om du kan få adgang med din bruger. Hvis du ikke selv har administrator-adgang med din bruger, skal du få kontakt med den person, der har administrator-adgang til hjemmesiden.
Lykkedes det at logge ind, er det første, du skal gøre at ændre din adgangskode (til en sikker adgangskode) og logge ind igen. Du har nu elimineret risikoen for at hackere kan bruge din adgangskode.
Du skal nu tjekke de andre brugere i menupunktet „Brugere‟. Du skal sende anmodning om nulstilling af adgangskode til alle. Derefter skal du tjekke om der er nogle brugere, der ikke skal have adgang – eller som hackere har oprettet, efter de har fået adgang. Slet alle de brugere, du ikke kender, og fjern rettigheder til alle andre, så det alene er dig, der har rettigheder. Det kan du altid ændre tilbage, når du senere har fået styr på siden.
2. Indlæg og sider
Tjek først menupunktet „Indlæg‟. Hvis der lige pludselig ligger mange indlæg, som du ikke kender, kan du tjekke, hvem der har lagt dem op. Den/de bruger(e) skal du sikre ikke har nogen som helst rettigheder, og kan du slette dem, anbefales det at gøre det.
Du skal også gerne slette de indlæg, der ikke skal være der.
Derefter bruger du samme fremgangsmåde ved Sider og andre typer af opslag, du har på din side.
3. Temaer og plugins
Du skal nu først tjekke temaer for at se om der er installeret flere end jeres eget tema og måske et WordPress-tema (starter med Twenty Twenty…) Hvis der er installeret andre temaer, eller hvis det aktive tema ikke er det, I normalt bruger, bør du slette de overflødige temaer.
Når du er færdig med teamer, skal du tjekke plugins. Er der installeret plugins, du ikke kender, så skal du som minimum deaktivere dem.
4. scan og reparer
Det er nu på tide at du finder og fjerner malware på siden.
Installér og aktivér pluginet Wordfence. Det kræver at du henter en licensnøgle hos dem, men den er gratis, så gå endelig i gang.
Klik på „Scan‟ og afvent, hvad scanningen viser. Får du en liste over en masse filer, der er ændret, skal du ikke gå i panik. Det tager noget tid, men du skal blot gå hver enkelt igennem, måske sammenligne den med den oprindelige fil og enten reparere filen eller slette den. Du vil hver gang få en vejledning i, hvad du kan gøre.
Når du er færdig, skal du køre en scanning igen – og det bliver du ved med – enten til alle filer er renset – eller til du ikke selv kan gøre yderligere.
Hacket? Få hjælp i dag
Måske tror du, at du nu er færdig, men ofte bliver alt ikke fanget i første omgang og du kan derfor risikere at skulle gøre det af flere omgange, lige som du måske også skal ændre elementer på dit webhotel og i hjemmesidens database.
Oplever du at din hjemmeside er blevet hacket, eller tror du den er inficeret af malware, så er hjælpen faktisk tæt på. Jeg har mange års erfaring i at hjælpe med at fjerne hackerangreb, og kan sikkert også hjælpe dig.
Kontakt WebsiteGo i dag for en uforpligtende samtale om, hvordan jeg kan hjælpe din virksomhed. Du kan ringe til mig på tlf. 3020 2692 eller skrive til mig her.
Jeg står klar til at besvare dine spørgsmål og hjælpe dig med at finde den rette løsning for din virksomhed.
